Sao Jorge

Eigenschappen van Sao Jorge

Gemaakt van de melk van: koe

Afkomstig uit: Portugal

Type kaas: stevig

Kleur van de kaas: geel-achtig

Waar komt Sao Jorge vandaan?

De oorsprong van de kaas Sao Jorge gaat terug tot de 15e eeuw, toen Portugese ontdekkingsreizigers de Azoren-eilanden ontdekten. Het eiland Sao Jorge is een van de negen eilanden in deze archipel en staat bekend om zijn vruchtbare grond en gunstige klimaat voor veeteelt. De traditionele productiemethode van deze kaas is door de jaren heen bewaard gebleven en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds toegepast. Sao Jorge-kaas wordt gemaakt van de melk van Azoriaanse koeien, die grazen op de weelderige groene weiden van het eiland. De kaas heeft een karakteristieke intense smaak en een stevige textuur. Het ambachtelijke proces van het maken van Sao Jorge-kaas vereist geduld en vakmanschap, waarbij de kaas minimaal drie maanden moet rijpen voordat hij geconsumeerd kan worden. Deze kaas is een ware trots voor de inwoners van Sao Jorge en is uitgegroeid tot een bekend en geliefd product, zowel in Portugal als daarbuiten.

Hoe wordt Sao Jorge gemaakt?

De productiemethode van de bekende Sao Jorge-kaas is een uniek proces dat wordt gekenmerkt door vakmanschap en traditie. Deze kaas wordt al eeuwenlang op het eiland Sao Jorge in de Azoren geproduceerd en staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit en smaak. Het begint allemaal met melk van lokaal gehouden koeien die vrij grazen op de prachtige groene weiden van het eiland. De melk wordt zorgvuldig verzameld en naar de kaasmakerij gebracht, waar het proces van start gaat. Eerst wordt de melk verwarmd en gestremd met behulp van stremsel. Vervolgens worden de wrongelstukjes met de hand gesneden en in kaasvormen geplaatst om het overtollige vocht te laten wegvloeien. Na een periode van rust, wordt de kaas gezouten en overgebracht naar een speciale rijpingsruimte. Hier krijgt de kaas de tijd om te rijpen en ontwikkelt het zijn unieke smaak en textuur. Het hele proces vereist geduld, precisie en ervaring, aangezien elke stap van invloed is op de uiteindelijke kwaliteit van de kaas. De productiemethode van Sao Jorge-kaas weerspiegelt het respect voor traditie en de schoonheid van het ambachtelijk kaasmaken.

Hoe smaakt Sao Jorge?

Sao Jorge kaas, vernoemd naar het gelijknamige eiland dat behoort tot de Azoren in Portugal, staat bekend om zijn unieke en uitgesproken smaakprofiel. Deze heerlijke kaas wordt al eeuwenlang met passie en vakmanschap gemaakt, wat resulteert in een product dat menig kaasliefhebber zal bekoren. Het karakteristieke smaakprofiel van Sao Jorge kaas wordt gekenmerkt door een perfecte balans tussen een intens romige textuur en een volle, pittige smaak. De kaas heeft een onderscheidende scherpte die niet overweldigend is, maar eerder verfijnd en complex. Iedere hap onthult subtiele hints van nootachtige tonen en een licht zoute nasmaak, die samen de smaakervaring verrijken. Of je nu een kenner bent of nieuw bent in de wereld van kazen, Sao Jorge kaas is een absolute aanrader om te proeven en te genieten van zijn unieke smaakprofiel.

Overige leuke feitjes

Sao Jorge kaas is een heerlijke en unieke kaas die afkomstig is van het Portugese eiland Sao Jorge. Deze kaas, met zijn kenmerkende smaak en textuur, heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang geproduceerd op het eiland. Een interessant feit over Sao Jorge kaas is dat het gemaakt wordt van de melk van alleen Holstein-koeien, die bekend staan om hun hoge melkproductie. Deze melk wordt vervolgens gefermenteerd met de traditionele zuurselcultuur, waardoor de kaas zijn karakteristieke smaak en aroma krijgt. Sao Jorge kaas heeft ook een bijzonder rijpingsproces, dat minimaal 4 maanden duurt. Tijdens deze periode ontwikkelen de smaken zich en wordt de kaas steeds romiger en complexer van smaak. Het resultaat is een kaas met een pittige, maar toch ook zoete en nootachtige smaak, die perfect past bij een goed glas wijn. Sao Jorge kaas is zeker een must-try voor kaasliefhebbers die op zoek zijn naar iets nieuws en spannends om hun smaakpapillen te verwennen.

Plaats een reactie